3 augustus 2024 - workshops Theater aan Zee

Hoofdthemas

Op 3 augustus 2024 zijn we te gast op Wonderwaai, TAZ, in het Leopoldpark.

Tijdens 2 workshops maak je kennis met de stedenband in Banjul. Je vindt er meer informatie over het vergroeningsproject in Banjul i.s.m. Provincie West-Vlaanderen. Tijdens TAZ kan je op café Koer ook postkaartjes met foto's van de vergroeningsacties in Banjul verkrijgen.

14.00-16.00 uur - workshop zandschilderijen

Schilderen met zand is een eeuwenoude traditie in Gambia, die wordt doorgegeven van generatie op generatie. Kunstenaars gebruiken verschillende kleuren en soorten zand om prachtige afbeeldingen en patronen te maken op canvas, papier of hout. De kunstenaars halen hun inspiratie uit de rijke Gambiaanse cultuur, tradities, landschappen en dieren. De kleuren en texturen van het zand geven de kunstwerken een unieke en authentieke uitstraling.

De deelnemers laten zich  inspireren door deze culturele rijkdom uit onze zusterstad Banjul en gaan aan de slag met zand in diverse kleuren om een schilderij van James Ensor uit te werken.

16.00-18.00 uur - workshop Senegambiaanse maskers met Afrikaanse stoffen 

Maskers hebben een diepgaande culturele relevantie over de hele wereld, zowel in Oostende als in onze zusterstad Banjul in Gambia. Ze worden gebruikt in ceremonies, rituelen, theater en carnaval. Ze vertegenwoordigen vaak verschillende aspecten van de mens zoals identiteit, spiritualiteit, emoties en sociale rollen. Maskers worden ook gebruikt om taboes te doorbreken, angsten uit te drukken of ideologische boodschappen over te brengen. In West-Afrika worden maskers beschouwd als dragers van spirituele kracht en symboliseren ze vaak dieren, goden, voorouders of geesten. 

De deelnemers laten zich inspireren door deze culturele rijkdom en gaan aan de slag met Afrikaanse stoffen, schaar en lijm en creëren een  uniek masker met textiel uit onze zusterstad Banjul. We kunnen nog stoffen gebruiken die in 2023 werden aangekocht. 

Beide workshops vinden plaats op zaterdag 3 augustus 2024 in de centrale tent Wonderwaai in het Leopoldpark. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk.

Kom langs om deel te nemen aan een workshop of voor een glaasje van de typische Gambiaanse hibiscusdrank wonjo.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.