Gratis workshops valpreventie

Webinar ‘Gezond ouder worden, goed eten’

Maandag 19 april om 14.30 uur én op dinsdag 20 april om 10.00 uur

Het belang van gezonde voeding wordt toegelicht door Aster Vandorpe, adjunct diensthoofd dieet in AZ Damiaan en zelfstandig diëtiste in het Wijkgezondheidscentrum de Hoek

Het is voor iedereen belangrijk om op voeding te letten, maar voor ouderen is het dat nog een tikje meer. Want ouder worden gaat gepaard met lichamelijke veranderingen zoals tandproblemen, minder bewegen en een lager energieverbruik. En dat beïnvloedt het eetgedrag en de behoefte aan energie en voedingsstoffen. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals overgewicht, een verhoogde bloeddruk en cholesterol komen vaker voor op latere leeftijd. ‘Gezond ouder worden, goed eten’ is een vorming rond gezonde voeding voor 60-plussers. Deze vorming brengt je de nodige kennis en vaardigheden bij om gezonde en bewuste keuzes te maken wat eten en drinken betreft. Je krijgt interactieve voedingsvoorlichting met beperkte theorie en focus op de praktijk.

Schrijf je in - webinar gezonde voeding

Webinar ‘De winkeloefening’

Woensdag 21 april om 14.30 uur

Een gezond eetpatroon start in de winkel. Aster Vandorpe leert je op een kritische manier omgaan met alle info die je op etiketten vindt. Je vergelijkt samen producten om een gezonde en budgetvriendelijke keuze te maken.

Boodschappen doen is meestal een routineklus. We nemen vaak achteloos producten uit de winkelrekken die we kennen én lekker vinden. Reclame en aantrekkelijke verpakkingen verleiden ons om af en toe ook iets nieuws te proberen. Men slaat ons met begrippen als ‘light’, ‘verrijkt met omega 3’ en ‘zonder toegevoegde suikers’ om de oren. Wat betekent dat allemaal en hebben we die producten echt nodig om gezond te blijven? Op deze vragen geeft een diëtist je tijdens de winkeloefening antwoord. Na een korte theoretische inleiding volgen praktische oefeningen met echte productverpakkingen. Zo leer je op een kritische manier omgaan met alle info die je op etiketten vindt en leer je producten vergelijken om een gezonde en budgetvriendelijke keuze te maken.

Schrijf je in - webinar winkeloefening

Webinar ‘Valveilig wonen’

Donderdag 22 april om 14.30 uur

Handige tips over valveilig wonen krijg je van Julie Koklenberg, ergotherapeut bij dienst Thuiszorg van Stad Oostende

Gelukkig en gezond oud worden in je eigen huis, dat willen we allemaal. Denk op tijd aan het valveilig maken van je woning. Het gevaar schuilt soms in een klein hoekje waardoor een ongeluk snel gebeurd is. Tijdens deze webinar krijg je adviezen en tips over het aanpassen van de woning om veilig, comfortabel en zelfstandig te blijven wonen.

Schrijf je in - webinar valveilig wonen


Extra activiteiten voor ouderen

Ook de bewoners van de assistentiewoningen ’t Staketsel en De Zeeparel, de woonzorgcentra A. Lacourt en De Boarebreker en de gebruikers van de ontmoetingscentra en het dagcentrum Clemence Wante gaan rond het thema aan de slag. Samen zullen ze onder meer een zo lang mogelijke schoenenketting maken met veilig schoeisel. Met deze uitdaging dingt Stad Oostende voor de provincie West-Vlaanderen mee naar de titel van beste ‘valpreventie-provincie van het jaar’.

Zowel in het dagcentrum als in de woonzorgcentra wordt een hindernissenparcours aangelegd, waarbij de klemtoon ligt op bewegen en hindernissen nemen op een veilige manier. In de woonzorgcentra worden kookactiviteiten georganiseerd in het teken van gezonde voeding. Ten slotte is er ook een quiz die de kennis over valveiligheid test bij de bewoners van de assistentiewoningen en de klanten van de ontmoetingscentra.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.