Wanneer en hoe kreeg je de smaak te pakken?
Ik kreeg de smaak te pakken door mijn mama. Ik was 5 jaar en zat in de tribune naast mijn papa te kijken naar de turnshow waar mijn mama aan meedeed. Na de pauze waren de meisjes van toestelturnen aan de beurt. Ik herinner me nog goed dat we keken naar een oefening van heksjes (thema Harry Potter). Ik kwam thuis en zei tegen mijn mama: “Dat wil ik ook doen!”.
Na een tijdje zeuren bij mijn ouders (lacht), mocht ik selectieproeven doen. Ik mocht toen in augustus een maandje meetrainen. In september kreeg ik dan te horen dat ik geselecteerd was en mocht blijven.
Dit jaar doe ik voor het eerst wedstrijden met mijn acro-trio. Met partners werken, geeft een totaal ander gevoel.
Je doet aan toestelturnen en acrogym. Kun je – voor de leken onder ons – even uitleggen wat die sporten inhouden?
Toestelturnen omvat vier disciplines waarin je deelneemt aan wedstrijden: sprong, brug met ongelijke leggers, balk en grond. Bij ‘sprong’ moet je snel aanlopen en hard springen op de plank om zo voldoende hoog te kunnen geraken. ‘Brug met ongelijke leggers’ is het toestel waar topturnster Nina Derwael in uitblinkt. ‘Balk’ is dan weer een hele fijn houten balk (10 cm) die op een bepaalde hoogte staat en waar je gymnastische sprongen en acrobatische elementen moet uitvoeren. Bij ‘Grond’ ten slotte moet je fliks en salto’s uitvoeren op muziek.
Sinds vorig jaar ben ik overgestapt naar de acrogym. Ik doe dit in triovorm. Ik heb een goede basis van toestel turnen (vormspanning en kracht). Ik ben de ‘bovenpartner’ van het trio en moet door samen te werken tal van elementen uitvoeren zoals handstand-salto’s.
Hoe ziet je trainingsschema eruit?
Ik ben lid van Willen Is Kunnen Oostende en train er vijf keer per week. Enkel op zondag en maandag ben ik vrij. In totaal trainen we zo’n 11 à 12 uur per week.
Is er een sport(st)er waar je naar opkijkt?
Ik ben hele grote fan van Simone Biles. Ik zag haar aan het werk tijdens het wereldkampioenschap in Antwerpen. Ik kijk ook op naar Nina Derwael omdat ze een Belgische topturnster is die olympisch goud wist te behalen, wat toch wel uniek is voor ons land. Ook naar mijn acro-partners kijk ik stiekem toch wel een beetje op. Behalve hele lieve meisjes zijn het allebei prima turnsters. Ze zijn al groter dan ik en staan al een stap verder. Toch motiveren ze me altijd om te blijven doorzetten.
Op welke sportieve prestatie ben je het meest trots tot nu toe?
Telkens als ik iets nieuw kan, ben ik trots. Ik maakte net de overstap van toestelturnen naar acro. Ik leer altijd nieuwe dingen. Momenteel ben ik erg trots dat ik al een dubbele salto uit de gordel kan doen en ik hoop dat dit ook zal lukken tijdens de wedstrijden.
Wat staat er in 2025 op je sportieve programma?
In 2025 neem ik voor het eerst deel aan wedstrijden in acro, samen met mijn onderpartners. Heel spannend allemaal. Vroeger stond ik in mijn eentje op de wedstrijdvloer terwijl alle ogen op mij gericht waren. Het feit dat we ons nu als trio presenteren, geeft toch een heel ander gevoel. We nemen eerst deel aan drie provinciale voorrondes.
Hoe ver reiken je ambities?
Ik wil gewoon heel veel plezier beleven aan mijn sport. Trainen doe ik altijd met een grote glimlach. Ik wil dit graag zo houden. Met mijn triopartners zou ik maar wat graag het Vlaams kampioenschap behalen, ook al weet ik dat het moeilijk wordt omdat we nog maar sinds 2024 een trio vormen. Het zou in ieder geval heel leuk zijn!
Stad Oostende pakt al enkele jaren uit met de campagne ‘Oostende, mijn sportstad’, als positieve campagne om iedereen aan het sporten te zetten. Waarom is Oostende ook jouw sportstad?
Stad Oostende doet heel veel inspanning om sporten te promoten en in de kijker te zetten. Daarom ben ik fier om sportambassadeur te zijn. In Oostende zijn er tal van mogelijkheden en locaties om sport te beoefenen, zowel op recreatief als op competitief niveau. Oostende is in ieder geval mijn favoriete (sport)stad!
Ben jij ook trots op jouw sportstad? Gebruik dan de hashtag #oostendemijnsportstad op social media. Meer info op oostende.be/mijnsportstad