De Zilverroutes

Hoofdthemas

Beweeg aan Zee

In het kader van de pilot ‘Beweeg aan Zee’ van het project SAIL stelt de Stad de Zilverroutes voor. Naast de succesvolle Zilversessies, de beweegsessies voor (minder mobiele) senioren, lanceert het project nu een zitbankenplan op maat gemaakt voor senioren. Op die manier reikt zij haar senioren de hand om op eigen initiatief naar buiten te komen, te bewegen en elkaar te ontmoeten! De focus ligt hierbij op de wijk Centrum omdat het ouderenbehoeften-onderzoek heeft vastgesteld dat senioren in deze wijk het minst bewegen in vergelijking met de andere wijken van de Stad.

Zitbankenplan met 6 wandelroutes

Het zitbankenplan omvat zes wandeltrajecten, de zgn. Zilverroutes, doorheen het stadscentrum van zitbank naar zitbank. De wandelroutes hebben verschillende afstanden en startpunten en ademen de eigenheid van de Stad uit. Zij brengen de wandelaar naar pittoreske plekjes waar het leuk verpozen is, worden gekenmerkt door hun ‘lusvorm’ en zijn bovendien met elkaar verweven. Zo kan men om het even waar op de route de wandeling aanvangen en zijn zij naar eigen wens te combineren. Ook het gemiddeld aantal stappen van een Zilverroute en de afstand tussen twee rustpunten valt heel gemakkelijk af te lezen, zodat men de wandeling van zitbank naar zitbank volgens eigen kunnen heel eenvoudig kan uitstippelen.

De 6 Zilverroutes:

  • Zilverroute Kursaal 1,6 km – 2500 stappen
  • Zilverroute De Boeie 1,7 km – 2600 stappen
  • Zilverroute Mercator 2,5 km – 4000 stappen
  • Zilverroute Zeehelden 2,9 km – 4500 stappen
  • Zilverroute De Bib 3,2 km – 5000 stappen
  • Zilverroute d’ Horloge 3,4 km – 5200 stappen

Naast de rustpunten worden tevens de openbare toiletten en de AED-toestellen op de routes weergegeven. Alle Zilverroutes zijn voor iedereen toegankelijk en tevens vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De wandelingen werden zo uitgestippeld dat de afstand tussen twee rustplaatsen maximaal 250 meter bedraagt. De afstand tussen twee rustpunten wordt weergegeven wanneer deze minimaal 35 meter is. Zo kan iedereen volgens eigen kunnen zijn of haar eigen mogelijkheden op het vlak van beweging verbeteren. 

Het zitbankenplan werd in een handige brochure gegoten. Een echte pocketeditie die in elke handtas of broekzak past. Fleurig, eenvoudig in gebruik en vooral duidelijk. De brochure is beschikbaar in openbare gebouwen, ontmoetingscentra, serviceflats, woonzorgcentra, mutualiteiten en op plaatsen waar senioren vaak over de vloer komen.  Bovendien gaan de Zilverroutes ook de digitale toer op en zijn zij onderaan deze pagina vrij te downloaden.

Veel wandelplezier!

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.