Zomer 2020: eerste update over de plannen rond het strand

Stad Oostende heeft een plan van aanpak klaar om ervoor te zorgen dat Oostendenaars, tweedeverblijvers en bezoekers deze zomer op een veilige manier van het strand kunnen genieten.

Een veilige én plezante zomer voor Oostendenaars, tweedeverblijvers, kortverblijvers én dagjestoeristen, dat is en blijft het hoofddoel van Stad Oostende. Om dat te realiseren werd samen met Toerisme Oostende vzw een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van verschillende economische sectoren en belangengroepen.

Dat leidde tot een stevig plan van aanpak, dat de volgende weken samen met experten verder wordt uitgewerkt. Stad Oostende schreef aanbestedingen uit gericht naar bedrijven die ervaring hebben met crowd control en reservatiesystemen op grote festivals en evenementen. Het volledige plan zal uiteraard ook getoetst worden bij virologen. 

Maximale spreiding

Wanneer de sociale afstand gerespecteerd wordt, is op het strand van Oostende  ongeveer plaats voor 30.000 mensen in de bewaakte zwemzones. Dit is inclusief de meer dan duizend strandcabines, aangezien de eigenaars en huurders altijd gegarandeerd toegang tot hun cabine zullen hebben. Cijfers tonen aan dat er op de absolute topdagen soms meer dan 50.000 strandgangers naar de Stad aan Zee komen. Vooral op de stranden tussen het Zeeliedenmonument en Thermae Palace Hotel kan het zeer druk worden op zonnige dagen.

Oostende zal daarom inzetten op een maximale spreiding over de verschillende stranden op basis van volgende uitgangspunten:

  • Oostendenaars en tweedeverblijvers kunnen steeds van het strand genieten.
  • Hotelgasten en huurders van vakantiewoningen zijn zeker van hun plek op het strand.
  • Dagtoerisme blijft mogelijk en wordt gespreid over de verschillende Oostendse stranden.

Flexibel reservatiesysteem

Om dit te kunnen realiseren, zal er een flexibel reservatiesysteem opgezet worden voor de drukste stranden tussen het Zeeliedenmonument en Thermae Palace Hotel. Zo zijn mensen zeker van hun plaats vóór ze naar het strand vertrekken. Voor de andere stranden zal er in eerste instantie geen reservatie nodig zijn. Er komt duidelijke communicatie voor, tijdens en na bezoek en er zullen grote borden staan waar iedereen real-time kan volgen hoe druk het is op de stranden. 

Het reservatiesysteem zal zo flexibel mogelijk opgezet worden om waar nodig bij te sturen en te leren uit de eerste ervaringen. Dit systeem zal ook gekoppeld worden aan de beschikbare data uit de binnenstad (bv. de telpoortjes in de Kapellestraat) om zo deel uit te maken van een stadsbreed circulatieplan.

Strandzeilen en beachteams

Ook strandzeilen zullen een cruciale rol spelen in het plan. Ze zijn de ideale manier om op een natuurlijke manier social distancing te garanderen en passen ook helemaal bij het Oostendse strandbeeld. Stad Oostende zal samenwerken met privé-actoren om strandzeilen aan te bieden, zowel te koop als te huur.

Op de stranden zullen ‘beach teams’ actief zijn om alles in de goede banen te leiden en fungeren als eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Er zal met zo weinig mogelijk vaste constructies gewerkt worden, om de openheid en het vakantiegevoel van het strand te vrijwaren. Ook hygiënische voorzieningen zoals handgel zullen beschikbaar zijn. Ook de politie zal aanwezig zijn met een vaste uitvalsbasis op het strand.

Stad Oostende wil alle nodige voorbereidingen nemen om zowel de inwoners als bezoekers een veilige en ontspannen vakantie te bezorgen.

 Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen rond het reservatiesysteem.

Gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2020 15.54 u.