Zon, Zee… Zorgeloos: toegankelijk strand voor iedereen

Zon, Zee… Zorgeloos: toegankelijk strand voor iedereen

Voor jonge ouders met een kinderwagen, kleine kinderen op een loopfietsje en mensen met een verminderde mobiliteit is een verplaatsing op het strand niet eenvoudig. Voor die doelgroep is er 'Zon, Zee... Zorgeloos', een stuk toegankelijk strand, ter hoogte van de Diksmuidestraat.

Je verplaatsen op het strand is niet altijd evident. Een toegankelijk strand is handig voor alle doelgroepen: jonge ouders met een kinderwagen, kleine kinderen op een loopfietsje en mensen met een verminderde mobiliteit. Voor die doelgroep maakte Stad Oostende een stuk strand toegankelijk, ter hoogte van de Diksmuidestraat, waar ook het initiatief 'Zon, Zee, Zorgeloos' zich bevindt. Elke zomer staat er op die locatie een team enthousiaste jobstudenten klaar om minder mobiele mensen bij te staan. Ze bieden een helpende hand, maar ook verschillende hulpmiddelen aan waardoor iedereen volop kan genieten van het strand en het zeewater.

Toegankelijk strand

'Zon, Zee… Zorgeloos' is een project van Inter, de provincie West-Vlaanderen en de deelnemende kustgemeenten. In 2006 sloegen ze de handen in elkaar om de kustbeleving voor iedereen toegankelijk te maken. Alle kustgemeenten die deelnemen, voorzien een toegankelijk toilet, een verzorgingsruimte, voorbehouden parkeerplekken, een toegankelijke strandtoegang met verhard pad en strand- en zeerolstoelen die gratis te ontlenen zijn.

Momenteel zijn er zes deelnemende kustgemeenten: Oostende, Nieuwpoort, De Haan, Zeebrugge, De Panne en Bredene. Samen zorgen ze voor acht toegankelijke locaties op het strand. De ambitie is een volledig toegankelijke kuststrook. Ze zijn overtuigd van het belang van ‘Zon, Zee… Zorgeloos’. Het project is een unieke combinatie van een aantal infrastructuuringrepen en het inzetten van opgeleide assistenten om hulp te verlenen aan mensen met een beperking om zich op het strand te begeven.

Ervaringsdeskundigen testen innovaties

Dit jaar wenst Stad Oostende zijn aanbod aan toegankelijk strandmateriaal voor ZZZ uit te breiden door de aankoop van een elektrische alleterreinrolstoel. Daarmee kan men helemaal zelfstandig in het zand rijden. Enkele ervaringsdeskundigen kregen de unieke kans om de producten te onderwerpen aan een test op het Oostendse strand. Ze testten onder meer uitrolmatten, verharde matten, maar ook diverse types van elektrische strandrolstoelen. De ervaringen van het testpanel zullen cruciaal zijn voor de aankoopbeslissing van Stad Oostende.

Een elektrische alleterreinrolstoel is de oplossing bij uitstek zodat mensen in een rolstoel zich ongehinderd en zelfstandig op het strand zouden kunnen begeven. Er zijn meerdere types en formules op de markt. Binnen- en buitenlandse bedrijven komen hun producten voorstellen. De demonstratie werd uitgebreid tot een echte testdag van diverse innovatieve hulpmiddelen, waarvoor alle kustgemeenten met een ZZZ-strand werden uitgenodigd.

Toerisme voor iedereen

Het voorbije jaar maakte duidelijk dat vakantie in eigen land voor iedereen belangrijk is. Oostende betekent voor vele mensen even alle zorgen laten waaien en volop genieten van de natuur en de omgeving. De vrijetijdskalender voor de zomer zet in op een inclusief aanbod en familiegerichte strandbeleving. Een maximale toegankelijkheid voor zowel mobiele als minder mobiele mensen is daarbij essentieel. Met die hulpverlening krijgen alle bezoekers de mogelijkheid om deel te nemen aan de strandactiviteiten.

Gepubliceerd op woensdag 26 mei 2021 8.48 u.