Zone 30

Zone 30

Hoofdthemas

ZONE 30 BREIDT UIT: 30 DAT IS DE MAX!

Sinds 1 september 2022 is de maximum toegelaten snelheid in alle Oostendse woonwijken 30 km/uur. Daarmee zet Stad Oostende niet alleen in op verkeersveiligheid maar ook op leefbaarheid. De veiligheid voor kinderen en zachte weggebruikers staat hierbij centraal. Stad Oostende koppelt ook een positieve campagne aan het invoeren van de extra snelheidsbeperking: "30 dat is de max!"

De uitbreiding van de zone 30 maakt de wijken een stuk veiliger én leuker. Bij een snelheid van 30 km/uur bedraagt de remafstand minder dan de helft dan wanneer je 50 km/uur rijdt. Het is die kortere remafstand die de kans op verkeerongevallen verkleint. Meer nog, een lagere snelheid verkleint ook de kans op een ernstig letsel of overlijden in geval van een verkeersongeval. Bovendien worden de snelheidsregimes met een wijkbrede zone 30 beter leesbaar. Want door de maximum toegelaten snelheid in de volledige wijk te beperken tot 30 km/uur, is er ook meer duidelijkheid. Zo worden de wijken in onze stad nog een stuk aangenamer om in te wonen, en voor de allerkleinsten om in te spelen.

Bekijk hier een kaartje

Signalisatie met een positieve knipoog: “30 dat is de max!”

Om de invoering van een algemene zone 30 in alle wijken duidelijk te maken, zal de nodige signalisatie aangebracht worden, zowel op het wegdek als met borden bij het binnenrijden van de zone.

Om de zone 30 extra te laten opvallen lanceert Stad Oostende ook een extra campagne: “30 dat is de max!”. Deze slogan wordt hier en daar aangebracht als onderbord bij de borden die zone 30 aanduiden. Het is niet alleen een herinnering voor alle weggebruikers, maar ook een bedanking voor wie zich netjes aan de regels houdt. Want met de kleine moeite om de snelheid te verlagen, kunnen wagens en motoren een groot verschil maken voor de veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

Naast sensibilisering blijft ook handhaving erg belangrijk. De Lokale Politie zal, zoals steeds, op geregelde plaatsen snelheidscontroles uitvoeren om de geldende snelheidsbeperkingen te controleren.

Help mee, hang een affiche uit!

Wil je de campagne mee helpen ondersteunen? Haal dan vanaf 29 augustus 2022 een gratis affiche van “30 dat is de max” bij het UiTloket of in een ontmoetingscentrum in je buurt en hang die duidelijk zichtbaar aan het raam.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.