Zorgblog - 02 - Jannick van de centrale keuken

In deze coronatijden zijn er dagelijks heel wat van onze medewerkers hard aan het werk in de vuurlinie. Op onze ‘Zorgblog’ zetten we deze helden graag in de kijker: mensen die in niet-evidente omstandigheden meehelpen aan de dienstverlening voor alle Oostendenaren. Vandaag is Jannick aan beurt.

Jannick Dewitte werkt als kok in de centrale keuken bij de directie Catering. Samen met zijn collega’s kookt hij maaltijden voor de woonzorgcentra De Boarebreker en Lacourt, het ziekenhuis Henri Serruys en het personeelsrestaurant van het ziekenhuis. Daarbovenop maken ze ook nog eens een grote hoeveelheid maaltijden aan huis.

Via skype hadden we een gesprek met Jannick en hoofdcoördinator Linda Verhaeghe.

Wat hebben de coronamaatregelen veranderd op jouw werkplek?

"Het personeelsrestaurant van Stad Oostende moest enige tijd geleden al de deuren sluiten. En ook veel andere cafetaria's en restaurants, zoals die van de ontmoetingscentra zijn gesloten. In de keuken zelf bereiden wij nog altijd maaltijden, maar onze manier van werken is toch enorm veranderd. Social distancing is ook in de keuken verplicht. In een keuken hebben wij altijd veel aandacht voor hygiëne, maar we passen de regels nu nog veel strikter toe."

Op welke manier veranderde dit ook de relatie met je collega's? Wat betekent samenwerken in deze omstandigheden?

"Het valt op dat wij heel veel praten over corona en over de hele situatie. We zijn bezorgd om elkaar, de familie en onze klanten. Dat praten helpt wel. We zijn een houvast voor elkaar en in moeilijke momenten steunen we elkaar. Eigenlijk zijn wij in de keuken één grote familie."  

De collega's zijn een houvast voor mij, we steunen elkaar in moeilijke momenten.

Wat betekent 'voorzichtig' zijn voor jou? Welke maatregelen neem je?

"Dat gaat vooral over de kleine dingen die je eigenlijk altijd moet doen! Ik heb nu nog meer aandacht voor mijn kledij. Als ik met voedsel bezig ben, draag ik altijd een mondmasker. En natuurlijk, maar dat geldt voor iedereen, is handhygiëne ongelooflijk belangrijk. Handen wassen, handen wassen, handen wassen!"

Waaruit put je de kracht en de motivatie om voort te doen?

"Ik probeer zo veel mogelijk mijn dagelijkse routine te behouden. In die zin ben ik blij dat ik nog kan en mag komen werken. Natuurlijk moet dat wel kunnen in veilige omstandigheden, daar letten we allemaal samen goed op. Voor de rest moet je er niet te veel stil bij staan. Het zal wel voorbij gaan, er zijn heel veel mensen die daar nu duchtig aan werken."

Ik probeer zo veel mogelijk mijn dagelijkse routine te behouden, in die zin ben ik blij dat ik nog kan en mag komen werken.

Welke mooie dingen zie je gebeuren?

"Vorige week hebben wij de collega's uit de zorgsector extra gesoigneerd met een pannenkoek. En vandaag stelde onze leidinggevende Linda Verhaeghe voor om nog eens voor een extraatje te zorgen. Linda is zelf verzot op tompoezen, dus dat was vlug beslist: vanmiddag krijgt al het verzorgend personeel van Lacourt en De Boarebreker een tompoes. Morgen voorzien we een ijsje voor de medewerkers van de covid-afdeling op de campus Serruys. Ach, het zijn maar kleinigheden, maar ze worden heel erg geapprecieerd."     

Slaag je er in om de balans werk-privé in evenwicht te houden?

"Dat lukt heel goed. Mijn vrouw kan nu niet gaan werken en moet noodgedwongen thuis blijven. En mijn twee zoons zijn ook thuis: zij lopen af en toe de muren op. Ze roeien allebei op hoog niveau, maar ze mogen nu niet op het water. En dus gaan ze veel lopen. Gelukkig hebben we nog een roeitrainer bij ons thuis staan… Zelf ga ik na het werk graag een eindje fietsen om het hoofd even leeg te maken."

Jannick is bezig met de tompoezen.

Wat kunnen wij doen om jouw werk te vergemakkelijken?

"Onze leidinggevenden zorgen voor een goede omkadering en voor veilige omstandigheden om te kunnen werken. Dat is het belangrijkste. We blijven ook positief, al is dat niet altijd gemakkelijk. Met de centrale keuken proberen we met kleine initiatieven de collega's en de klanten eventjes een mooi momentje te bezorgen. We zijn blij dat we op die manier ook vandaag af en toe een verschil kunnen maken voor onze collega's van Stad Oostende. De dankbaarheid van klanten en collega's doet ons deugd en geeft kracht om te 'bluuvn goan'."


Over de Zorgblog

’s Avonds barsten er spontane applausjes uit op straat en aan de ramen zie je witte doeken hangen om de mensen uit de zorgsector een hart onder de riem te steken.

Op de ‘Zorgblog’ willen we ook onze eigen helden even kort in de kijker zetten. Heel wat medewerkers van Stad Oostende zijn immers op tal van verschillende manieren nog steeds actief achter de schermen. Deze helden kunnen niet gewoon thuisblijven tot het gevaar is overgewaaid, maar moeten elke dag opnieuw het werkveld in. Één ding staat hierbij centraal: zorgbehoevenden blijven beschermen en verzorgen in deze coronacrisis.

Lees hier alle blogs

Gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2020 15.26 u.