Zorgblog 03 - Jan en Sarah

Het lijkt wel op een sciencefictionfilm uit Hollywood: een gevaarlijk virus, verlaten straten, en een tent waarin mensen in ruimtepak rondlopen.

De tent in kwestie is het triagecentrum opgesteld naast ontmoetingscentrum De Blomme en moet ziekenhuizen en spoeddiensten ontlasten van de overrompeling die er kwam na het uitbreken van de pandemie. En de mensen in ruimtepakken? Dat zijn natuurlijk geen astronauten, maar wel medewerkers in de vuurlinie die, veilig afgeschermd in een futuristisch pak, mensen wegwijs maken en verder helpen. Jan Dhondt en Sarah Vandekerckhove zijn onze twee helden die we vandaag in de spotlights willen zetten.

Jan is stadsmarinier en Sarah is beleidsmedewerker, allebei bij de directie Samenleven. In het triagecentrum ontvangen zij samen, verpakt in een ruimtepak, mensen die symptomen vertonen.

Jan schetst kort de procedure:

“Wie symptomen meent te voelen, belt naar de huisdokter. De dokter bepaalt hoe ernstig die zijn, en verwijst bij matige symptomen de patiënt door naar ons. Hier worden de mensen door een dokter onderzocht en wordt beslist of de patiënt thuis moet uitzieken of naar het ziekenhuis moet.”

Wij doen ons best om iedereen gerust te stellen.

Jan en Sarah stellen de mensen in de eerste plaats gerust en willen de bezoekers van het triagecentrum vooral steunen in de onzekere momenten. “Wij zorgen voor het onthaal en proberen de mensen wat te ontlasten. Er is altijd wat paniek en wij doen ons best om iedereen gerust te stellen.”

Hoe Jan zelf die dagen beleeft, wilden we nog weten:

“We merken dat we bijzonder alert zijn geworden en er steeds over waken dat we alles op een veilige manier doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Niet alleen hier in het centrum, maar ook thuis of in de supermarkt. Maar die constante alertheid is tegelijk ook erg vermoeiend!”

Oostende doet het goed!

Wanneer we vragen naar de situatie in Oostende reageert Jan voorzichtig: “Oostende doet het goed. En de piek lijkt voorlopig uit te blijven. Na het weekend zien we steeds een kleine stijging, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat mensen wachten tot na het weekend om de dokter te contacteren.”

Tot slot vragen we nog waar hij het meeste naar verlangt: “Een pintje met de vrienden op een zonnig terrasje!”


Over de Zorgblog

’s Avonds barsten er spontane applausjes uit op straat en aan de ramen zie je witte doeken hangen om de mensen uit de zorgsector een hart onder de riem te steken.

Op de ‘Zorgblog’ willen we ook onze eigen helden even kort in de kijker zetten. Heel wat medewerkers van Stad Oostende zijn immers op tal van verschillende manieren nog steeds actief achter de schermen. Deze helden kunnen niet gewoon thuisblijven tot het gevaar is overgewaaid, maar moeten elke dag opnieuw het werkveld in. Één ding staat hierbij centraal: zorgbehoevenden blijven beschermen en verzorgen in deze coronacrisis.

Lees hier alle blogs

Gepubliceerd op donderdag 2 april 2020 7.40 u.