Zorgblog 04 - Stefanie van de sociale dienst

Stefanie Horn werkt bij de sociale dienst van WZC A. Lacourt. In normale omstandigheden houdt ze zich onder meer bezig met nieuwe opnames en maakt ze mensen wegwijs wanneer het papierwerk te overdonderend dreigt te worden of wanneer er financiële uitdagingen mee zijn gemoeid.

Aanpassingen op de werkvloer

Wat er veranderd is sinds het uitbreken van de coronacrisis, willen we graag weten. “Het is hier op een vreemde manier erg rustig geworden", getuigt Stefanie. “Dat komt uiteraard vooral door het wegvallen van de bezoekmogelijkheden.”

Nieuwe opnames gaan als vanouds door, maar op een andere manier: “Alles moet nu telefonisch gebeuren. Waar we in normale omstandigheden de betrokkenen kunnen opzoeken om beter kennis te maken voor ze worden opgenomen, moet alles nu via telefoon gebeuren. Dat is niet alleen een pak onpersoonlijker, we kunnen ook moeilijker de situaties van de zorgbehoevenden inschatten.”

Aanvankelijk werden nieuw opgenomen bewoners uit voorzorg in quarantaine gehouden. “Maar ondertussen kunnen we nieuwkomers meteen testen. Gelukkig werden we hier nog niet geconfronteerd met het virus zelf", stelt Stefanie ons gerust.

Stefanie ontvangt plezante verrassingen voor de bewoners.

Hoe stellen de bewoners het?

“De bewoners zijn uit hun ritme geslagen, maar stellen het voor de rest vrij goed. Ze missen, zoals iedereen, vooral het gebruikelijke sociaal contact. Zeker aan mensen met dementie krijg je moeilijk uitgelegd wat er nu precies aan de hand is.”

Vooral dat wegvallen van sociale contacten is een uitdaging voor de bewoners van het woonzorgcentrum. “Maar onze animatoren doen hard hun best om dat zoveel mogelijk op te vangen. Zo organiseren ze op regelmatige basis skypegesprekken zodat onze bewoners met klank én beeld in contact kunnen komen met familie.”

Lichtpuntjes

En er zijn nog meer lichtpuntjes in de duisternis: “Op vaste momenten mogen familieleden materiaal afhalen of brengen. Normaal gaat het om banale zaken als vuile en verse was, maar nu zien we dat er vaak leuke dingen worden gebracht: snoep, kaartjes en andere toffe dingen die de bewoners wat moed geven.”

Stefanie in de weer met de was die ze mee zal geven met familie.


Over de Zorgblog

’s Avonds barsten er spontane applausjes uit op straat en aan de ramen zie je witte doeken hangen om de mensen uit de zorgsector een hart onder de riem te steken.

Op de ‘Zorgblog’ willen we ook onze eigen helden even kort in de kijker zetten. Heel wat medewerkers van Stad Oostende zijn immers op tal van verschillende manieren nog steeds actief achter de schermen. Deze helden kunnen niet gewoon thuisblijven tot het gevaar is overgewaaid, maar moeten elke dag opnieuw het werkveld in. Één ding staat hierbij centraal: zorgbehoevenden blijven beschermen en verzorgen in deze coronacrisis.

Lees hier alle blogs

Gepubliceerd op donderdag 2 april 2020 19.00 u.