Zorgblog 05 - Marissa van thuiszorg

Marissa werkt als gezinshulp bij Thuiszorg van Stad Oostende. In normale omstandigheden is dat een erg sociale vorm van zorgverlening waarbij het contact met de zorgvrager in de eigen omgeving centraal staat.

Hoe een normale dag er dan precies uitzag, vroegen we aan Marissa. “We helpen zorgbehoevenden met huiselijke taken, met papierwerk, en begeleiden hen ook buitenshuis om bijvoorbeeld boodschappen te doen. We doen dit ook vaak samen met iemand van het Wit-Gele Kruis die wij ondersteunen in hun specifieke taken.”

Marissa aan de slag met een collega van het Wit-Gele Kruis.

Dagelijkse werking op zijn kop

Door de coronacrisis en de vele maatregelen werd de normale werking op zijn kop gezet.

“De vele maatregelen maken ons werk bijzonder moeilijk. We moeten ons heel erg aanpassen om onze hulp toch te kunnen garanderen. Nu zijn we dus alleen op stap en doen we de boodschappen zelf. Dit stapje in de buitenwereld is voor de zorgbehoevende dus volledig weggevallen.”

Het gezellige en warme contact waar wij anders voor willen staan, valt volledig weg.

Sociaal contact valt weg

Marissa gaat verder: “Vooral het wegvallen van alle sociale contacten is moeilijk voor de mensen. Het contact moet minimaal en veilig zijn. Voor een gezellige babbel is er bijvoorbeeld geen ruimte meer. We komen nog wel binnen bij de bewoners maar dat gebeurt nu met afstand, met masker en handschoenen, enzovoort. Het gezellige en warme contact waar wij anders voor willen staan, valt volledig weg.”

Ik zou de man zo graag een knuffel willen geven, maar nu kan dat niet.

Marissa voelt dat de afstand met de buitenwereld voor de bewoners steeds groter wordt. “Iemand heeft al acht weken zijn vrouw niet gezien, en door de maatregelen kan hij ook zijn familie niet meer ontmoeten,” getuigt Marissa met spijt. “Ik zou de man zo graag een knuffel willen geven, maar nu kan dat niet.”

Toch geeft Marissa nog elke dag het beste van zichzelf in deze moeilijke coronacrisis. Samen met haar duimen we dat de situatie snel mag overwaaien en dat ze de bewoners snel opnieuw een stevige knuffel kan geven. Wij sturen alvast een ‘virtual hug’ richting Marissa en de vele andere collega’s van Thuiszorg!

Marissa moet nu even alleen de lange wachtrijen trotseren. Uiteraard houdt ze 1,5 meter afstand van de andere klanten.


Over de Zorgblog

’s Avonds barsten er spontane applausjes uit op straat en aan de ramen zie je witte doeken hangen om de mensen uit de zorgsector een hart onder de riem te steken.

Op de ‘Zorgblog’ willen we ook onze eigen helden even kort in de kijker zetten. Heel wat medewerkers van Stad Oostende zijn immers op tal van verschillende manieren nog steeds actief achter de schermen. Deze helden kunnen niet gewoon thuisblijven tot het gevaar is overgewaaid, maar moeten elke dag opnieuw het werkveld in. Één ding staat hierbij centraal: zorgbehoevenden blijven beschermen en verzorgen in deze coronacrisis.

Lees hier alle blogs

Gepubliceerd op donderdag 2 april 2020 19.00 u.