Zorgblog 06 - Antje Tytgat - zorgorganisator bij de dienst Thuiszorg

Onlangs belden we met Antje tytgat. Antje is zorgorganisator bij de dienst Thuiszorg. Zij organiseert, samen met de andere zorgcoördinatoren, de dagelijkse werking van een aantal van onze gezinshelpsters, huishoudhulpen en poetshulpen.

Wat hebben de coronamaatregelen veranderd op jouw werkplek?

Net zoals veel collega's werk ik thuis. Voor wie digitaal niet zo vaardig is, is dat niet vanzelfsprekend. Gelukkig bracht de dienst IT al onze toegangen in orde. De collega's zien elkaar niet en dat is een gemis dat we proberen op te vangen met chat en skype.

Voor mijn medewerkers is de situatie anders. Zij blijven op de baan, zij doen nog steeds boodschappen voor onze klanten, zij blijven mensen met dementie die het allemaal niet goed begrijpen verzorgen, zij blijven poetsen bij onze minder mobiele klanten… Zij komen aan huis bij klanten waarvan er heel wat tot de risicogroep behoren. Er is veel angst en ongerustheid in twee richtingen: onze medewerkers zijn ongerust om zelf besmet te worden maar ze zijn vooral bang om kwetsbare klanten te besmetten.

Gezinshelpsters An Declerck, Bianca Vyncke en Jasmien Van den Bon

Op welke manier veranderde dit ook de relatie met je collega's? Wat betekent samenwerken in deze omstandigheden?

Als er één iets veranderd is: ik heb nu zo mogelijk nog meer respect voor onze medewerkers. Voor onze gezinshelpsters, huishoudhulpen en poetshulpen. Eén van hen verwoordde het zo: wij werken in de loopgraven. En dat is echt wel lastig. De hele toestand vraagt van hen veel flexibiliteit, veel organisatiezin en veel creatief en oplossingsgericht denken. Dagelijks zijn er nieuwe praktische problemen. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkten die geen cash meer aanvaarden. Meer veel van onze klanten kunnen alleen cash betalen… Onze medewerkers vinden oplossingen!

Wij werken in de loopgraven. En dat is echt wel lastig.

Gezinshelpsters Kristien Denaghel, Rebecca Vangehugten en Stefanie Belpaeme

Wat betekent 'voorzichtig' zijn voor jou? Welke maatregelen neem je?

Ook al wringt het emotioneel: ik blijf zo veel mogelijk thuis zoals gevraagd. Ik probeer nu vooral alle medewerkers te tonen hoe zij voorzichtig kunnen zijn en wat zij moeten doen om zich te beschermen. Dat is niet eenvoudig. Want hoe hou je klanten op afstand? Hoe leg je uit dat je nu niet samen naar de supermarkt mag? Zelfs al was dat voor die klant het hoogtepunt van de week… We sensibiliseren onze medewerkers en maken hen bewust hoe ze het tegelijk veilig en toch aangenaam kunnen maken. Met een tip van de dag. Met het juiste materiaal. En met veel overleg en uitleg: bijvoorbeeld over bijkomende maatregelen die je moet nemen bij nauw contact door lichamelijke verzorging of onrustige klant. Dat we elkaar niet zien, maakt het nog moeilijker. We kunnen dit niet bespreken of toelichten op een wekelijkse teamvergadering, het moet online of telefonisch, wat niet voor iedereen gemakkelijk is.

Ik ben bijzonder trots de zorgorganisator te mogen zijn van onze gezinshelpsters, huishoudsters en poetshulpen. Zij zijn echte helden voor mij!

Huishoudhulp Chantal Roose

Waaruit put je de kracht en de motivatie om voort te doen?

Uit de medewerkers. Ik heb als thuisverpleegkundige gewerkt, en ik heb zelf ervaren wat zij betekenen voor de mensen. Ik haal veel motivatie uit al onze gezinshelpsters, huishoudhulpen en poetshulpen. Ik ondersteun hen en regel praktische zaken voor hen. Ik voel ook hun waardering en dankbaarheid.

En natuurlijk geven ook de reacties van de klanten kracht om voort te doen. Wij koken voor hen, wij doen hun boodschappen, wij helpen bij toiletbezoek of douche, of zelfs gewoon bij het handen wassen, wij verzorgen hun haar en wij zijn er voor een praatje en op die manier ook voor psychologische ondersteuning.

Onze dienst heeft de zorg nog niet stopgezet. Wij hebben nog geen enkele klant zonder hulp moeten zetten en dat is volledig de verdienste van onze medewerkers. Dat verdient een pluim!

Huishoudhulpen Angelique Saelens, Cindy Duyck en Mariam Gazal

Welke mooie dingen zie je gebeuren?

In het begin was er veel ongerustheid en onwetendheid en bovendien een schaarste aan beschermingsmiddelen. Daardoor is er heel spontaan een groepje naaisters ontstaan. Ik deed een oproep en al heel snel kreeg ik bijval uit het netwerk van medewerkers en vriendinnen. Inge Soens bezorgde me meters katoen, Rebecca Vangehugten motiveerde haar schoonmoeder, Kristien Denaghel en Annick Vangheluwe brachten mij in contact met naaiende vriendinnen, Cindy Marsham naaide talloze maskers, naaivriendinnen sprongen bij met linten, draad, stof en tijd, Griet Boedt versterkte ons naaiploegje zodat we iedereen twee maskers konden geven. Dankzij de keuken konden we iedereen ook van een filter voorzien. Je kunt de maskers zien op de selfies die we namen…

Elke dag zie ik veel solidariteit en veel hulpvaardigheid bij de medewerkers. Ze helpen elkaar en elkaars klanten wanneer dat mogelijk is. En ze wisselen goeie en nieuwe initiatieven uit. Zo heeft één van ons een klant (van 101 jaar nota bene!) helpen skypen met haar kinderen. Dat was een tip die we heel vlug gedeeld hebben met alle collega's!

Poetshulp Conny Jonckheere

Slaag je er in om de balans werk-privé in evenwicht te houden?

We weten niet hoe lang dit zal duren, men zegt dat dit geen sprint is… En dus willen we voor onze medewerkers de balans haalbaar houden. Zo proberen we echt wel overuren te vermijden en bouwen we ook rustmomenten in voor de medewerkers.

Huishoudhulpen Annick Van Gheluwe en Sarah Coopman


Over de Zorgblog

’s Avonds barsten er spontane applausjes uit op straat en aan de ramen zie je witte doeken hangen om de mensen uit de zorgsector een hart onder de riem te steken.

Op de ‘Zorgblog’ willen we ook onze eigen helden even kort in de kijker zetten. Heel wat medewerkers van Stad Oostende zijn immers op tal van verschillende manieren nog steeds actief achter de schermen. Deze helden kunnen niet gewoon thuisblijven tot het gevaar is overgewaaid, maar moeten elke dag opnieuw het werkveld in. Één ding staat hierbij centraal: zorgbehoevenden blijven beschermen en verzorgen in deze coronacrisis.

Lees hier alle blogs

Gepubliceerd op vrijdag 17 april 2020 11.13 u.