zwerfspuiten

Wat zijn zwerfspuiten?

Stad Oostende heeft, net als andere steden, soms te maken met zwerfspuiten. Zwerfspuiten zijn drugs- of medicatiespuiten die gebruikers weggooien in de publieke ruimte (pleintjes, bloembakken, riool, etc.). Dat is gevaarlijk voor mensen en dieren. Men kan zich eraan prikken en zo ziektes oplopen. Dit is uiteraard ongewenst en zeer vervelend. Zeker als je deze zelf vindt, is het niet altijd duidelijk wat je hiermee moet doen.

Wat moet je doen als je een zwerfspuit vindt?

 Raap de spuit niet zelf op! De kans is groot dat je jezelf prikt.

Neem contact op met de SLUIKSTORTLIJN op het gratis nummer 0800 92 4 91

Hier kan je 24 uur op 24 uur een boodschap inspreken op de voicemail. Deze wordt dagelijks beluisterd.

  • Geef duidelijk door waarvoor je belt en wat je gevonden hebt.
  • Vermeld de locatie zo exact mogelijk.
  • Laat indien gewenst je naam en telefoonnummer achter. Zo kan men je steeds bereiken indien men verdere vragen heeft.

Een medewerker komt de spuit zo snel mogelijk op een veilige manier verwijderen. Ze zijn voorzien van speciale handschoenen en aangepaste containers. Zo kan alles veilig verlopen.

Wat moet je doen als je toch geprikt bent aan een zwerfspuit?

Bij prikken kan men besmet raken met geelzucht (hepatitis) of HIV. De kans op besmetting met hepatitis B ligt bij een besmette naald op 30 procent. Voor hepatitis C ligt die kans op 3 procent. De kans op besmetting met HIV is klein en ligt op 0,3 procent.

Laat de wond daarom eerst zoveel mogelijk bloeden en zuig deze niet uit. Vervolgens was je de wond met water en zeep en ontsmet je deze met jodium, zoals isobetadine. Neem zeker ook meteen contact op met je huisarts.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.